Теоброминот, хемикалија што се наоѓа во темното чоколадо, може да има својства против стареење, открива нова студија. Студијата, објавена во среда во списанието Aging, откри дека теоброминот – вообичаено растително соединение што доаѓа од зрната какао – може да го забави биолошкото стареење. „Нашата студија наоѓа врски помеѓу клучна компонента на темното чоколадо и останувањето помлади подолго време“, вели Џордана Бел, автор на студијата и ...
Научниците од Кингс Колеџ во Лондон со најновата студија наведуваат дека теоброминот, биоактивно соединение природно присутно во темното чоколадо, може да биде поврзан со забавено биолошко стареење. Истражувачите ги анализирале нивоата на теобромин во крвта и ги споредиле со молекулите на биолошкото стареење и со тоа откриле „значајна поврзаност“ меѓу повисоките концентрации на теоброминот и побавното стареење. – Ова е многу возбудливо откритие. ...
Научниците од Кингс Колеџ во Лондон со најновата студија наведуваат дека теоброминот, биоактивно соединение природно присутно во темното чоколадо, може да биде поврзан со забавено биолошко стареење. Истражувачите ги анализирале нивоата на теобромин во крвта и ги споредиле со молекулите на биолошкото стареење и со тоа откриле „значајна поврзаност“ меѓу повисоките концентрации на теоброминот и побавното стареење. – Ова е многу возбудливо откритие. ...
Научници сугерираат дека хемикалија пронајдена во темното чоколадо би можела да помогне во забавување на стареењето. Студијата се фокусирала на теоброминот – соединение кое се наоѓа во растението какао – и ја споредила неговата концентрација во крвта со маркери на биолошко стареење. Овие маркери покажуваат колку е старо телото во однос на здравјето и функцијата, а не според календарските години на живот. Иако експертите не советуваат луѓето да ...
Хемикалија пронајдена во темно чоколадо би можела да помогне во забавување на стареењето, сугерираат научниците. Студијата ги испитувала нивоата на теобромин – соединение кое се наоѓа во растението какао – во крвта и ги споредила со маркери на биолошко стареење, кои покажуваат колку е старо телото во однос на здравјето и функцијата, а не со годините на живот. Иако експертите не би ги советувале луѓето да јадат повеќе чоколадо, тие рекоа дека ...
Научниците од Кингс Колеџ во Лондон со најновата студија наведуваат дека теоброминот, биоактивно соединение природно присутно во темното чоколадо, може да биде поврзан со забавено биолошко стареење. Истражувачите ги анализирале нивоата на теобромин во крвта и ги споредиле со молекулите на биолошкото стареење и со тоа откриле „значајна поврзаност“ меѓу повисоките концентрации на теоброминот и побавното стареење. – Ова е многу возбудливо откритие. ...
Иако стручњаците не би советувале луѓето да јадат повеќе темно чоколадо, тие велат дека наодите би можеле да помогнат во откривање на секојдневни намирници кои „содржат траги на поздрав и подолг живот“. Теоброминот е „релативно недоволно проучен диететски фитонутриент“ кој е поврзан со здравствени придобивки и продолжен животен век, велат научниците, пренесува агенцијата Дпа. Сепак, спроведено е ограничено истражување за неговото влијание врз ...
Научниците од Кингс Колеџ во Лондон со најновата студија наведуваат дека теоброминот, биоактивно соединение природно присутно во темното чоколадо, може да биде поврзан со забавено биолошко стареење. Истражувачите ги анализирале нивоата на теобромин во крвта и ги споредиле со молекулите на биолошкото стареење и со тоа откриле „значајна поврзаност“ меѓу повисоките концентрации на теоброминот и побавното стареење. – Ова е многу возбудливо откритие. ...
Анализата, спроведена од експерти од „King’s College“ во Лондон, опфатила 509 луѓе во Британија и 1.160 лица од студијата „Kora“ во Германија. Хемикалија пронајдена во темната чоколада би можела да помогне во забавување на стареењето, сугерираат научниците. Студијата ги проучувала нивоата на теобромин – соединение што се наоѓа во какаото – во крвта и ги споредила со маркерите на биолошко стареење, кои покажуваат колку е старо телото во смисла на ...
Анализата, спроведена од експерти од „King’s College“ во Лондон, опфатила 509 луѓе во Британија и 1.160 лица од студијата „Kora“ во Германија. Хемикалија пронајдена во темната чоколада би можела да помогне во забавување на стареењето, сугерираат научниците. Студијата ги проучувала нивоата на теобромин – соединение што се наоѓа во какаото – во крвта и ги споредила со маркерите на биолошко стареење, кои покажуваат колку е старо телото во смисла ...
Темното чоколадо ги забавува процесите на стареење: Научниците открија како и зошто омилениот десерт ви го продолжува животот Супстанца пронајдена во темното чоколадо може да го забави процесот на стареење, откриваат научниците. Истражувањето анализирало нивоа на теобромин – соединение присутно во зрната од какao – и ги споредило со биолошки показатели за стареење, кои го отсликуваат вистинското здравје и функционалноста на организмот, а не само ...

