Конзервирањето ја одржува храната свежа и јадлива, особено храната што е подложна на развој на разни патогени, а во процесот на конзервирање, храната се стерилизира, објавува Citymagazin. „Резултатот, за жал, е значително губење на хранливи материи, но кога овошјето или зеленчукот се конзервираат, тие можат да се чуваат со години, безбедни од опасни микроорганизми“, објаснува нутриционистката д-р Џес Кординг и открива кои, според експертите, се ...

Иако процесот на стерилизација може да доведе до значителен губиток на одредени нутриенти, конзервираната храна може да се чува со години без опасност од микроорганизми. Според нутриционистката д-р Џес Кординг, најздравата конзервирана храна се сардините во конзерва, како и другата конзервирана риба. Тие се достапен извор на протеини, одржливи се и не бараат долга подготовка или термичка обработка. „Конзервираните сардни обично содржат помалку ...