Толкувањето на ознаките на амбалажата често знае да биде предизвик за потрошувачите, особено кога два производа изгледаат речиси идентично, но носат различни нутритивни тврдења. Една од најчестите дилеми е разликата меѓу ознаките „без шеќер“ и „без додаден шеќер“. Во Македонија, како и во европските држави, производителите имаат законска обврска транспарентно да го наведат вкупното количество шеќер и неговиот извор. Токму поради тоа, на полиците ...
Многу популарни диети се залагаат за целосно исклучување на шеќерот и јаглехидратите, претставувајќи го како клуч за подобро здравје и губење на тежината, но важно е да се запомни дека не сите шеќери се создадени еднакви. Многу прехранбени производи содржат природни шеќери, на пример, овошјето содржи фруктоза, а млечните производи содржат лактоза. Додадените шеќери, од друга страна, се додаваат во храната за време на преработката или ...

