Деменцијата претставува еден од најголемите здравствени предизвици денес, а бројот на пациенти низ целиот свет постојано се зголемува. Иако појавата на оваа болест е под влијание на многу фактори, исхраната игра клучна улога во превенцијата и зачувувањето на здравјето на мозокот. Одредени видови храна можат значително да го зголемат ризикот од развој на деменција. Преработеното месо, како што се саламата и колбасите, содржи големи количини на ...

Деменцијата е состојба која се карактеризира со општ пад на когнитивните функции. Иако не можеме да влијаеме на некои фактори на ризик, истражувањата покажуваат дека здравиот начин на живот и исхраната богата со хранливи материи можат значително да го намалат ризикот и да помогнат во зачувувањето на менталната острина. Меѓу храната што особено го промовира здравјето на мозокот, се издвојуваат јаткастите плодови, а невролозите ги ставаат оревите ...

Деменцијата претставува еден од најголемите здравствени предизвици денес, а бројот на пациенти низ целиот свет постојано се зголемува. Иако појавата на оваа болест е под влијание на многу фактори, исхраната игра клучна улога во превенцијата и зачувувањето на здравјето на мозокот. Одредени видови храна можат значително да го зголемат ризикот од развој на деменција. Преработеното месо, како што се саламата и колбасите, содржи големи количини на ...