Влакната од овес и јачмен – природен избор во борбата против тежината и шеќерот Научниците открија: специфичен вид диетални влакна, бета-глуканот од овесот и јачменот, покажуваат ефекти врз слабеењето и регулирањето на шеќерот во крвта кај глувци, слични на оние од популарниот американски лек Оземпик. Ова истражување ги преиспитува познатите митови за влакната и отвора нови прашања за нашето здравје. Содржина: Само бета-глуканот од овесот и ...

Кога ќе се спомене јачменот, првата асоцијација за многумина е – пиво. И со право, бидејќи ова древно жито е една од основните состојки на многу пива. Сепак, јачменот е многу повеќе од суровина за освежителни пијалаци – тој е храна со импресивна историја, исклучителни хранливи својства и неисцрпен кулинарски потенцијал. Во свет каде што трендовите за суперхрана постојано се менуваат, јачменот останува тивок, сигурен и несфатливо потценет. И ...