На Факултет за технолошки и технички науки при Универзитет во Тетово денеска ќе се одржи 5. Меѓународен натпревар за квалитет на медот. Организаторите најавуваат дека Меѓународна органолептичка комисија ќе ги анализира пристигнатите мостри на мед од натпреварувачите – вкупно 200 пчелари од 15 држави. – Овој настан е резултат на соработката на водечките здруженија на пчелари од регионот, со заедничка мисија – промовирање на квалитетот, ...

Медот е еден од најценетите природни засладувачи, кој не е богат извор на хранливи материи, но затоа содржи минерали, антиоксиданси и соединенија кои придонесуваат за подобро здравје. Сепак, на пазарот можете да најдете лажен мед кој содржи адитиви како што е шеќерот, што го намалува неговиот квалитет, па затоа е важно да ги знаете основните придобивки, но и потенцијалните опасности од оваа храна. Денес се познати неколку видови мед, кои се ...

На Факултет за технолошки и технички науки при Универзитет во Тетово денеска ќе се одржи 5. Меѓународен натпревар за квалитет на медот. Организаторите најавуваат дека Меѓународна органолептичка комисија ќе ги анализира пристигнатите мостри на мед од натпреварувачите – вкупно 200 пчелари од 15 држави. – Овој настан е резултат на соработката на водечките здруженија на пчелари од регионот, со заедничка мисија – промовирање на квалитетот, ...