Неодамнешните обиди да се охрабрат луѓето да консумираат инсекти како одржлива замена за месо се осудени на неуспех, според нова студија објавена во научното списание „Одржливо земјоделство“, во која се наведува широко распространета аверзија кон идејата, особено во западните земји. И покрај фактот дека одгледувањето и консумирањето инсекти како црви, скакулци и мравки имаат значително помало влијание врз животната средина во споредба со ...

Постојат некои состојки што на прв поглед изгледаат обично, но се вистински јунаци во кујната. Една од нив, бела прашеста материја која често ја користиме дома за различни намени, може да ви стане незаменлив сојузник при подготовката на месо. Станува збор за сода бикарбоната. Со своето посебно хемиско дејство, таа помага месото да стане највкусно – меко и сочено, особено кога го подготвуваме на висок оган или за кратко време. Оваа метода, со ...

На многумина им е тешко да замислат оброк кој воопшто не вклучува месо, но сепак треба поретко да консумираме месо и негови производи, бидејќи, ако ги јадеме секој ден, може да има лоши последици по нашето здравје. Познато е дека месото е богато со протеини кои се неопходни за нашето тело, па на пример пилешкото е популарен избор дури и кога се обидуваме да ослабеме, а многу лекари препорачуваат да го намалиме внесот на црвено месо, како и ...

Лос Анџелес, 26 јуни 2025 (МИА) - Неодамнешните напори да се охрабрат луѓето да јадат инсекти се осудени на пропаст поради преголемото јавно незадоволство од идејата, што го чини малку веројатно тоа дека инсектите ќе им помогнат на луѓето да се откажат од еколошки деструктивната навика за јадење месо. Тоа го потврдуваат и новите научни испитувања. Написот е објавен во списанието „Нејчр“ за одржливо земјоделство ('Nature npj Sustainable ...