Со доаѓањето на летото, нашите навики во исхраната често се менуваат, а прашањето „Колку црвено месо треба да јадеме во лето?“ станува сè поактуелно. Летните температури, зголемената физичка активност и желбата за полесна храна влијаат врз изборот на оброците. Црвеното месо, богато со протеини, железо и витамин Б12, е важен дел од исхраната, но неговата прекумерна консумација е поврзана со зголемен ризик од одредени болести, особено во топлите ...

Готвачите открија какви состојки треба да додадат во меленото месо за да биде секогаш сочно, дури и ако не е со најдобар квалитет. Без разлика дали купувате месо и го мелете сами дома или купувате готово мелено месо, може да се случи да биде масно, а тоа многу го расипува вкусот. Ако месото е премногу масно, може да се користи за правење пити, но ако сакате ќофтиња или ќебапи – важно е месото да биде со добар квалитет. Веќе не мора да фрлате ...

Како правилно да се одмрзне мелено месо? На прв поглед, изгледа погодно, едноставно ставате пакет мелено месо од замрзнувачот на шанкот и чекате природата да го направи своето. Но, во оваа едноставна акција се крие тивка опасност. Кога надворешниот слој на месото ќе достигне собна температура, се создава идеална средина за размножување на бактерии. Внатрешноста на месото е сè уште замрзната, додека на површината веќе се случуваат процеси што ...