Сувото овошје често се смета за здрава и практична ужина богата со растителни влакна и антиоксиданси. Сепак, иако содржи многу корисни материи, може да биде и извор на премногу шеќер и калории ако се консумира во големи количини. Еве што треба да знаете пред да го додадете во вашата дневна исхрана. Што всушност е суво овошје? Сувото овошје се прави со отстранување на поголемиот дел од водата од свежото овошје, што го намалува неговиот волумен, ...
Што всушност е суво овошје? Станува збор за овошје од кое е отстранета поголемиот дел од водата, со што се намалува волуменот, но се зголемува енергетската вредност. Најчесто се користат суво грозје, урми, суви сливи, смокви и кајсии. Постои и засладена верзија – позната како кандирано овошје, како ананас, банани и брусница. Благодарение на долгиот рок на траење, сувото овошје е одличен избор за ужина при патувања или во движење. Нутритивна ...
Што всушност е суво овошје? Станува збор за овошје од кое е отстранета поголемиот дел од водата, со што се намалува волуменот, но се зголемува енергетската вредност. Најчесто се користат суво грозје, урми, суви сливи, смокви и кајсии. Постои и засладена верзија – позната како кандирано овошје, како ананас, банани и брусница. Благодарение на долгиот рок на траење, сувото овошје е одличен избор за ужина при патувања или во движење. Нутритивна ...