Велигденската трпеза е незамислива без убави салати, особено кога имаме многу варени јајца кои сакаме креативно да ги искористиме. Еве еден класик – мимоза салата, и два брзи рецепти кои ќе внесат свежина и боја на вашата велигденска маса. 🥚1. Мимоза салата – Класик кој секогаш победува Тајна состојка: Малку рендано јаболко или кисела павлака за освежителна нота. ✅ Состојки: 🥄 Подготовка: 🥗2. Брза салата со јајце и авокадо Тајна состојка: ...
Најдобрата салата можете да ја направите од јајцата што ви останале од Велигден, со додавање на грашок, кашкавал и мајонез. Грашокот е одличен растителен извор на протеини, богат е со влакна, па многу позитивно влијае на здравјето на дигестивниот тракт. Богат е со витамини К и Ц, како и витамини од Б комплексот. Потребни состојки: Подготовка: Прво сварете го грашокот, исцедете го и оставете го да се излади. Потоа во сад измешајте ги грашокот, ...
Вообичаено е да претераме за време на празниците и да направиме многу повеќе јајца отколку што на крајот ќе изедеме, а се знае и дека со онаа размена на јајца со роднините и пријателите и не е можно да се намалат, напротив, се чини дека количината постојано се зголемува па ги јадеме со денови по Велигден. Затоа, корисно е да се знае дека варените јајца може безбедно да се чуваат во фрижидер и до една недела, но, доколку се излупени, треба да се ...