Ново истражување носи важни вести за сите љубители на компири: начинот на кој ја подготвувате оваа храна може значително да влијае на ризикот од развој на дијабетес тип 2. Според студија објавена во The BMJ, три порции помфрит неделно можат да го зголемат ризикот од оваа болест за речиси 20 проценти, објавува euronews.com. Од друга страна, луѓето кои јаделе слични количини варени, печени или пире од компири немале значително поголем ризик. ...

Не сите компири се исти – особено кога станува збор за ризик од дијабетес тип 2, покажува една голема нова студија. Научниците од Харвардското училиште за јавно здравје Т. Х. Чан откриле дека јадењето само три порции помфрит неделно го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2 за 20 проценти. Сепак, печените, варените или пирените компири не биле поврзани со зголемен ризик. „Наместо да прашуваме „Дали компирите се добри или лоши?“, сега ...