Како што додавате повеќе ултра-преработена храна во вашата исхрана, ризикот од прерана смрт од која било причина се зголемува, според нова мета-анализа на истражување во кое учествувале повеќе од 240.000 луѓе. „Го разгледавме ризикот од смрт кај една личност од консумирање повеќе ултра-преработена храна на возраст меѓу 30 и 69 години, време кога би било прерано да се умре“, рече коавторот на студијата, Карлос Аугусто Монтеиро, професор по ...

Ултра-преработената храна често се наоѓа во нашето мени, со што се зголемува ризикот од предвремена смрт – покажува нова анализа од голем обем спроведена на повеќе од 240.000 луѓе. „Забележавме зголемен ризик од предвремена смрт кај луѓе на возраст меѓу 30 и 69 години кои консумирале поголеми количини на ултра-преработена храна“, рекол коавторот на студијата, професор Карлос Аугусто Монтеиро од Универзитетот во Сао Паоло во Бразил. Резултатите ...