Ракот на дебелото црево и ректумот е еден од најчестите облици на рак во светот. Истражувањата покажуваат дека исхраната може да игра голема улога во неговата превенција. На пример, поголемата консумација на преработено и црвено месо е поврзана со поголем ризик, додека исхраната богата со растителни влакна може да помогне во неговото намалување. Исто така, постојат докази дека млечните производи, особено оние богати со пробиотици, може да имаат ...
Кога е во прашање колоректалниот карцином (КРК) – карцином на дебелото црево и ректумот – постојано учиме повеќе за намалувањето на ризикот од новите истражувања. На пример, некои неодамнешни студии сугерираат дека исхраната богата со преработено и црвено месо го зголемува ризикот, но исхраната богата со влакна може да помогне во неговото намалување. Исто така, постојат докази дека млечните производи – вклучително и јогуртот богат со пробиотици ...
Ракот на дебелото црево е трет најчест облик на рак во светот. За жал, дијагнозите на оваа малигна болест кај луѓе под 50 години стануваат сè почести, што се припишува на голем број фактори, вклучувајќи ја и исхраната богата со преработена храна. Многу претходни студии покажаа дека фокусирањето на одредени видови храна може да помогне во намалувањето на ризикот од рак на дебелото црево. Новите истражувања сугерираат дека консумирањето на ...
Ракот на дебелото црево и ректумот е еден од најчестите облици на рак во светот. Истражувањата покажуваат дека исхраната може да игра голема улога во неговата превенција. На пример, поголемата консумација на преработено и црвено месо е поврзана со поголем ризик, додека исхраната богата со растителни влакна може да помогне во неговото намалување. Исто така, има докази дека млечните производи, особено оние богати со пробиотици, можат да имаат ...