Храната богата со шеќер и едноставни јаглехидрати, како слатки и бел леб, може да предизвика брзи флуктуации на шеќерот, што со текот на времето го зголемува ризикот од инсулинска резистенција и хронични заболувања. Наместо тоа, експертите советуваат да се фокусирате повеќе на квалитетни извори на протеини. Тие помагаат во одржувањето на ситоста, стабилната енергија и здравата телесна тежина. Ако сакате подобро да го контролирате шеќерот во ...

Експертите предупредуваат дека повеќето луѓе консумираат значително помалку влакна од препорачаното – се проценува дека дури 95 проценти од населението не ги задоволува дневните потреби. Според истражувачката и диететичарка д-р Емили Лиминг, влакната се поврзани со намален ризик од срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и рак на дебелото црево. Исто така, помагаат во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта, го продолжуваат чувството на ...