Според податоците од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), правилната исхрана е еден од најефикасните и наједноставни начини за подобрување на здравјето на срцето и намалување на ризикот од срцеви заболувања. ЦДЦ појаснува дека терминот срцева болест се однесува на потенцијално фатални срцеви состојби, како што се коронарна срцева болест, аритмија, срцева слабост и срцев удар. Постојат многу начини да се грижите за ...
Многу зачини што ги користиме секојдневно им даваат на јадењата посебен вкус, но не сите се подеднакво безопасни. Еден од најчесто користените, иако неопходен во речиси секоја кујна, може да има сериозни здравствени последици кога се консумира во прекумерни количини. Освен што придонесува за задржување на водата во телото и го отежнува губењето тежина, овој зачин негативно влијае и на срцето. Тоа е кујнска сол, чија главна состојка – натриумот – ...
Исхраната не влијае само на телесната тежина - она што го јадеме во текот на денот има големо влијание врз нашето ниво на енергија, концентрација и расположение. Според д-р Даниел Амен, психијатар и експерт за здравје на мозокот, голем број популарни намирници се штетни за здравјето на цревата и мозокот. Во неодамнешно видео, тој истакна дека врската помеѓу дигестивниот систем и мозокот е клучна за менталната стабилност, а шеќерот, вели тој, е ...