Црвеното месо често се смета за „златен стандард“ кога станува збор за внес на железо, толку многу што многу луѓе автоматски помислуваат на стек кога се споменуваат замор, слабост или низок феритин. Сепак, идејата дека месото е неопходен извор на железо е всушност делумно мит. Иако месото содржи хем железо, кое се апсорбира поефикасно, бројни растителни извори имаат импресивни количини на овој минерал, понекогаш дури и повеќе од порција црвено ...
Црвеното месо често се смета за „златен стандард“ кога станува збор за внес на железо, толку многу што многу луѓе автоматски помислуваат на стек кога се споменуваат замор, слабост или низок феритин. Сепак, идејата дека месото е неопходен извор на железо е всушност делумно мит. Иако месото содржи хем железо, кое се апсорбира поефикасно, бројни растителни извори имаат импресивни количини на овој минерал, понекогаш дури и повеќе од порција црвено ...

