Грчката мусака со компири е богата мусака во слоеви направена од печени компири, ароматично мелено месо и кремаст бешамел со сирење. Ова е традиционално јадење кое совршено се вклопува во семеен ручек или посебна пригода. Состојки: • 4-5 компири со средна големина • Маслиново масло по потреба • Сол и бибер по вкус • Мелено говедско месо 500 г • Кромид 1 главица • Лук 2 чешниња • Излупени домати 400 г • Доматно пире 2 лажици • Мелен цимет 1 ...
За подготовка на ова јадење, најдобро е да користите квалитетно парче месо, како што е свинско филе, додека за сосот ќе ви треба само малку лук, свеж ѓумбир, мед, чили сос и оризов оцет. Исечете го свинското месо на тенки парчиња, измешајте го со вкусен и ароматичен сос и ќе имате вкусен ручек или вечера за само 15 минути. Ако сакате да додадете уште повеќе вкус на ова јадење, можете да го пржите месото во масло од кикирики, пишува punkufer.hr. ...