Се користи во народната медицина уште од античко време. Спасител за белите дробови, варењето на храната, срцето. Што може да излечи тиквата, малку други растенија можат. Многумина веруваат дека нема полековит зеленчук од овој. Тиквата е околу 90 проценти вода, а содржи и голем број вредни состојки како што се протеини, јаглехидрати, масти, витамини А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, ниацин, фолна киселина, минерали (калиум, фосфор, калциум, железо), олиго и ...
Се користи во народната медицина уште од античко време. Спасител за белите дробови, варењето на храната, срцето. Што може да излечи тиквата, малку други растенија можат. Многумина веруваат дека нема полековит зеленчук од овој. Тиквата е околу 90 проценти вода, а содржи и голем број вредни состојки како што се протеини, јаглехидрати, масти, витамини А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, ниацин, фолна киселина, минерали (калиум, фосфор, калциум, железо), олиго ...

