Гравот, леќата, наутот и другите мешунки се одличен извор на растителни протеини и влакна, но содржат и сложени јаглехидрати кои телото не може целосно да ги свари. Овие супстанции ферментираат во цревата, предизвикувајќи гасови и надуеност, особено ако се консумираат во големи количини. Експертите советуваат мешунките да се воведуваат постепено, со добро натопување и подолго готвење, што може да го олесни нивното варење и да ги намали ...
Надуеноста е еден од најчестите дигестивни симптоми што луѓето ги пријавуваат, а причините можат да бидат различни – од стрес и пребрзо јадење до навики во исхраната што честопати не ги препознаваме како проблематични. Иако многу од овие намирници се сметаат за здрави, експертите забележуваат дека дигестивниот систем на некои луѓе има тешкотии да ги толерира, што доведува до задржување на гасови, непријатност и чувство на „тежина во стомакот“. ...