Без разлика дали станува збор за триење валкан сад или бришење на работната површина, многу луѓе користат кујнски сунѓер. Но, дали некогаш сте се запрашале колку често всушност треба да го менувате овој предмет? Според студија од 2011 година на Националната фондација за санитација, сунѓерот за садови е предмет во домот со најмногу бактерии. Кога истражувачите побарале од луѓе во 22 домаќинства да избришат 30 различни површини во своите домови, ...

Сунѓерот за садови, иако неопходен во секоја кујна, претставува еден од најголемите извори на бактерии во домот. Истражувањата покажуваат дека дури 77% од сунѓерите содржат опасни микроорганизми, меѓу кои салмонела и Е. coli – значително повеќе од седиштата во тоалетот. Експертите предупредуваат дека редовното чистење на сунѓерот не е доволно за да се спречи ширење на бактерии. Дури и ако се дезинфицира со белило, оцет или микробранова печка, со ...