Луѓето кои сакаат да ослабат треба да се свртат кон домашно готвење и да избегнуваат индустриски преработена храна, дури и ако таа содржи иста количина калории, масти и протеини како домашно приготвен оброк. Ова е главниот заклучок на првата научна студија која докажа јасна врска помеѓу ултра-преработената храна (UPF) и зголемувањето на телесната тежина, пишува The Guardian. Научници од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) спроведоа ...

Луѓето кои сакаат да ослабат треба да се свртат кон домашно готвење и да избегнуваат индустриски преработена храна, дури и ако таа содржи иста количина калории, масти и протеини како домашно приготвен оброк. Ова е главниот заклучок на првата научна студија која докажа јасна врска помеѓу ултра-преработената храна (UPF) и зголемувањето на телесната тежина, пишува The Guardian.Научници од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) спроведоа ...