Сланината и колбасите долго време се сметаат за ризичен појадок бидејќи ги поврзуваат со болести како ракот. Но, новите истражувања покажуваат дека дури и популарните слатки, односно шеќерни житарки не се безопасни. Иако често се рекламираат како дел од „здрав појадок“, многу од нив се преполни со бои, засладувачи и конзерванси, па спаѓаат во категоријата високо преработена храна (УПФ), пишува „Дејли мејл“. Препорачано Таквата храна веќе е ...
Научниците открија: Веганите и вегетаријанците значително го намалуваат ризикот од четири водечки видови рак Истражување на речиси 80.000 луѓе покажа дека исфрлање на месото и млечните производи може да го намали ризикот од смртоносни видови рак и до една четвртина. Веганите имаат 25% помали шанси да развијат рак во споредба со лицата што јадат месо, а статистиката особено е охрабрувачка за намалување на ризикот од рак на дојка и рак на простата ...