Јадењето повеќе сирење и павлака со висока содржина масти може да биде поврзано со помал ризик од развој на деменција, покажува нова студија. Препорачано Сирењата со висока содржина масти содржат повеќе од 20 отсто масти и вклучуваат сорти како што се чедар, бри и гауда. Павлаките со висока содржина масти обично содржат 30-40 отсто масти и вклучуваат павлака за шлаг и згрутчена павлака. Во продавниците за храна, тие обично се етикетираат како ...

Учесниците во студијата кои јаделе најмалку две парчиња сирење со висока содржина на масти дневно имале 13 проценти помал ризик од развој на деменција и 29 проценти помал ризик од васкуларна деменција. Јадењето полномасно сирење и павлака може да биде поврзано со помал ризик од развој на деменција, според долгорочна студија од Шведска. Истражувањето, објавено во списанието „Неврологија“, сугерира дека луѓето кои редовно консумирале млечни ...