Некои микроорганизми можат да имаат корисни здравствени ефекти кога се консумираат. Познати како пробиотици, овие микроорганизми помагаат во подобрувањето на варењето и менталното здравје. Иако јогуртот е најпознатата пробиотска храна во западната исхрана, кефирот е всушност многу помоќен извор. Кефирните зрна содржат до 61 вид корисни елементи, што го прави еден од најбогатите и најразновидните извори на пробиотици, иако составот може да ...

Надуеност, запек, чувство на тежина по јадење – ако варењето ви е постојано во хаос, не сте единствени. Стресот, исхраната со малку влакна, нередовните оброци и недостигот на сон можат сериозно да ја нарушат функцијата на цревата. Но, постои нешто едноставно што може да направи голема разлика, а тоа доаѓа во форма на густ, киселкаст пијалак – кефир. Препорачано Што е кефир и зошто е посебен? Кефирот е ферментиран пијалак кој обично се прави од ...