Од болки во стомакот до реакции на кожата, различни симптоми може да укажуваат на нетолеранција на лактоза, па затоа е важно да обрнете внимание на сигналите што ви ги испраќа телото.
Нетолеранцијата на лактоза станува се почест здравствен проблем, но многу луѓе не се ни свесни дека тоа би можело да биде причина за нивните проблеми.
Оваа состојба може да предизвика низа симптоми кои не се секогаш поврзани со варењето, па затоа е важно да обрнете внимание на знаците што ви ги испраќа вашето тело.
Афти и болки во устата
Ако често се борите со болни рани, можеби ќе сакате да размислите за намалување на внесот на млечни производи.
Млечните протеини, особено оние од кравјото млеко, можат да предизвикаат имунолошки реакции што доведуваат до појава на овие рани во устата.
Размислете за алтернативи како што се млекото од соја и веганските сирења за да видите дали ова ја намалува фреквенцијата на рани и афти.
Отоци и проблеми со кожата
Ако забележите дека лицето или усните ви отекуваат по конзумирање млечни производи, тоа може да биде знак за алергиска реакција.
Иако повеќето луѓе ги поврзуваат со варење, алергиите на млеко исто така може да предизвикаат кожни реакции како осип и уртикарија. Во посериозни случаи, може да се појави отежнато дишење, што бара итна медицинска помош.
Дијареа или запек
Иако повеќето луѓе кои имаат нетолеранција на лактоза страдаат од дијареа, тоа не е секогаш случај. Некои луѓе имаат спротивен проблем – запек.
Интересно е што бактериите во цревата кои произведуваат метан можат да го забават движењето на дебелото црево и да предизвикаат проблеми со движењето на дебелото црево, а со тоа да го зголемат чувството на непријатност.
Надуеност што не поминува
Ако се чувствувате подуени после јадење млечни производи, тоа е еден од најчестите симптоми на нетолеранција на лактоза.
Без доволно лактаза – ензимот потребен за разградување на лактозата, несварената лактоза може да ферментира во дебелото црево, предизвикувајќи гасови и надуеност.
Главоболка и замор
Интересно, нетолеранцијата на лактоза не предизвикува само дигестивни проблеми. Луѓето кои страдаат од оваа состојба исто така пријавуваат чест замор, главоболки, па дури и тешкотии со концентрирање.
Ако се чувствувате хронично исцрпени и не можете да се концентрирате, млечните производи може да бидат виновникот.
Прекумерно производство на гас
Ферментацијата на несварената лактоза во дебелото црево произведува гасови како што се водород, метан и јаглерод диоксид, што предизвикува надуеност и прекумерно формирање на гасови.
Ако сметате дека вашето варење е склоно кон прекумерно производство на гас, можеби ќе сакате да размислите за намалување на внесот на млеко и слични производи.
Болка во мускулите и зглобовите
Иако не е вообичаено да се поврзе нетолеранцијата на лактоза со болки во мускулите и зглобовите, некои луѓе пријавуваат зголемено воспаление поради лошо сварена лактоза.
Со текот на времето, ова може да предизвика болка и непријатност во мускулите и зглобовите, што укажува дека проблемот е поширок од само варење.
Грчеви и болки во стомакот
Еден од најчестите симптоми на нетолеранција на лактоза се болки во стомакот и грчеви кои се јавуваат неколку часа по консумирањето млечни производи. Овие симптоми може да бидат придружени и со чувство на гадење или надуеност, што може сериозно да ја наруши вашата секојдневна функционалност.
Ако препознаете неколку од овие симптоми, можеби ќе сакате да размислите за тестирање за нетолеранција на лактоза.
Лекарите може да препорачаат елиминациски диети или тестови за прецизно дијагностицирање на состојбата. За среќа, со намалување на внесот на млечни производи, повеќето луѓе можат да забележат значително подобрување во нивното здравје.