Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/popara/public_html/wp-content/themes/bold-news/views/author_reviews.php on line 4
Можеби не е прво на вашата листа на омилени пијалоци, но козјото млеко би можело да стане новата тајна за здраво срце. Шпанскиот фармацевт и нутриционист Марија де лос Анџелес Гарсија истакна голем број здравствени придобивки од козјото млеко во споредба со класичното кравјо млеко.
Полесно се вари
Денес, на полиците на продавниците може да се најдат разновидни млека од растително потекло – од бадем и соја до овес, ориз и кокос. Но, овој нутриционист се прашува зошто воопшто да размислуваме за замена. Според анализите, козјото млеко би можело да биде подобар избор поради неговата различна нутритивна структура. „Протеините во козјото млеко може да бидат полесни за варење за некои луѓе во споредба со кравјото млеко. Сепак, повеќето луѓе можат да го сварат кравјото млеко без никакви проблеми“, објаснува таа.
Поради овие карактеристики, козјото млеко може да биде идеално за оние кои имаат чувствителен дигестивен систем или страдаат од дигестивни проблеми. Сепак, тој предупредува дека не е паметно сами да ја менувате исхраната доколку имате долгорочни стомачни проблеми. “Ова зголемување на дигестивните нарушувања се должи на сè понездравата исхрана и начин на живот. Ако веќе некое време чувствувате непријатност во стомакот, не експериментирајте сами со вашата исхрана бидејќи тоа може да ја одложи дијагнозата на можен здравствен проблем. Секогаш консултирајте се со лекар за да добиете индивидуална проценка за вашата состојба”, нагласува таа.
Го регулира холестеролот и железото
Нејзините тврдења се поткрепени со научни истражувања, вклучително и студии од Универзитетот во Гранада, кои покажаа дека козјото млеко може да помогне во регулирањето на високиот холестерол и да го одржува здравјето на срцето. Исто така, може да биде корисно за луѓето со анемија и оние кои се на долготрајна терапија со додатоци на железо. Козјото млеко содржи значителни количини на железо, калциум, фосфор и магнезиум, што помага да се спречи анемија и дегенеративни заболувања на коските како што е деминерализацијата. Кога станува збор за здравјето на срцето, содржи и до 40% помалку холестерол од кравјото млеко и е богат со омега-6 масни киселини, кои се познати по нивните благотворни ефекти врз кардиоваскуларното здравје.