logo
logo
logo

РАСПОЛОЖЕНИЕ И ХРАНА – Еве што треба да знаете

Vecer | 24.05.2025

РАСПОЛОЖЕНИЕ И ХРАНА – Еве што треба да знаете

Во многу ситуации, нашето расположение одредува што јадеме. Има денови кога, и покрај сите сознанија за штетните ефекти, луѓето прејадуваат, но има и денови кога целосно го губат апетитот.

На пример, ако некој дипломира и сака да се почести себеси и своите најблиски, неизбежно ќе има разни закуски и слатки на масата. Од друга страна, чувствата на депресија, загуба, тага и болка се придружени со недостаток на интерес за храна.

Сепак, важно е да се знае дека сето ова делува и во спротивна насока, односно храната што ја консумираме влијае на нашето расположение.

Поздравата исхрана влијае на мозокот, а влијае и на расположението. Постои нераскинлива врска помеѓу мозокот и желудникот. Тие се поврзани преку пневмогастричниот (латински: nervus vagus), десеттиот кранијален нерв кој ги поврзува мозочното стебло и желудникот. Овој нерв е примарната врска што ја користат бактериите во желудникот и цревата за да испратат соодветни информации до мозокот.

Затоа, доброто варење е од големо значење за одржување на добро ментално здравје. Постојат многу фактори кои негативно влијаат на доброто варење и цревната флора, а последователно и на менталното здравје. Доколку конвенционално одгледуваната храна се третира со глифосат, кој е целосно хербицид (насоките на ЕУ ја поддржуваат неговата елиминација), покрај тоа што е многу токсична, таа предизвикува и недостаток на минерали кои се неопходни за нормална функција на мозокот.

ГМО исхраната значително ја менува цревната флора бидејќи патогените бактерии се размножуваат, а добрите бактерии се уништуваат. Исхраната што вклучува многу овошје и шеќер, како и ГМО исхраната, го поттикнуваат растот на патогени бактерии во цревата. Шеќерите, вклучувајќи го и овошниот шеќер (фруктоза), ја намалуваат активноста на клучниот хормон за раст во мозокот - невротрофичен фактор добиен од мозокот (BDNF). На пример, нивоата на BDNF се значително ниски кај луѓе со депресија и шизофренија.

Консумирањето шеќер предизвикува каскада од хемиски реакции во телото и ги поттикнува хроничните воспалителни процеси, кои го нарушуваат нормалното функционирање на имунолошкиот систем и предизвикуваат хаос во мозокот.

Што да се јаде и што да се избегнува

Темно чоколадо: „Виновникот“ е анандамид, невротрансмитер произведен во мозокот кој привремено ги блокира чувствата на болка и депресија. Чоколадото (особено темното) не само што го создава ова соединение, туку содржи и други хемикалии кои ги продолжуваат ефектите на анандамидот. Доволно е да изедете 30 до 40 грама темно чоколадо за да се чувствувате подобро.

Протеини: Органските јајца, сирењето и една шака бадеми можат да помогнат во одржувањето на нивото на шеќер во крвта и да ја зголемат енергијата и расположението.

Банани: Бананите содржат допамин, природна хемикалија што го подобрува расположението. Тие се богати со витамини од групата Б, вклучувајќи витамин Б-6 и магнезиум, кои го смируваат нервниот систем. Луѓето со инсулинска резистенција треба да бидат внимателни да не консумираат банани во големи количини.

Кафе: Пиењето кафе наутро влијае на голем број невротрансмитери поврзани со контрола на расположението. Истражувањата покажаа дека кафето ги активира процесите во мозокот што го ослободуваат BDNF.

Ферментирани производи: Кефирот и киселото млеко со пробиотски бактерии имаат позитивен ефект врз развојот на добра цревна флора, што придонесува за подобро расположение.

Сите преработени прехранбени производи имаат лошо влијание врз здравјето на цревата: шеќер, маргарин, храна што содржи вештачки бои, мононатриум глутамат, вештачки засладувачи и други опасни адитиви.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk