Здравје и убавина
Дознајте за храната која е богата со витаминот „Е“, а тој е и тоа како корисен за здравјето на човекот

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести. Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали.
Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ова се храна која е меѓу оние богати со овој витамин.
1. Маслинки
Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш ова, главно грчка храна, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 g на ден се доволни за 25 проценти од препорачаниот внес.
2. Авокадо
Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи клиентите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос од гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.
3. Семиња
Тука првенствено мислиме на сончоглед, сусам и тиква, кои исто така можат да бидат вклучени во разни јадења. Семките од сончоглед се во водство, бидејќи за само 50 гр добиваме се што е потребно.
4. Лешник
Лешник е камен овошје што има многу придобивки за организмот, како што е намалување на холестеролот и борба против кардиоваскуларните болести. Содржи калциум, магнезиум, витамин А, но и Е. Може да го консумирате суров или печен, или во форма на крем од лешници (секако, во ограничени количини).
5. Бадеми
По лешниците, ние исто така издвојуваме бадеми, кои се ефикасни како семките од сончоглед. Можностите за потрошувачка се различни, па затоа може да биде одлична закуска (повторно во ограничена количина), бадемовото млеко е одлична замена за кравјото млеко, додека бадемовото масло се користи во козметичката индустрија.
6. Спанаќ
Повеќето од нас се сеќаваат на морнарот Попај и неговите супер моќи откако го јаделе овој зеленчук. Богато е со калциум, фосфор, магнезиум, железо, како и витамин Е. Шолја варен спанаќ носи 20 проценти од препорачаната дневна доза. Се разбира, има и fansубители на свежа форма во салати.
7. Зелка
Овој зеленчук понекогаш се споредува со говедско месо, во однос на железо, калциум и протеини. Исто така е високо на списокот на храна што има антиинфламаторно дејство. Една чаша термички обработена зелка значи дека имате внесено дури 60 проценти витамин Е од потребната дневна количина.
8. швајцарска блитва
Како и спанаќот, блитвата е одлична по својата хранлива вредност. Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да ги зајакнете коските, да го подобрите варењето или да спречите анемија, вие знаете што да направите. Сто грама од овој зеленчук обезбедува 15 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Е.
9. Брокула
Не е тајна дека децата не сакаат, но брокулата за возрасни обезбедува најдобра детоксикација. Добар е за кожата, коските, но и како извор на витамин Е, а 100 грама од овој зелен зеленчук обезбедуваат 10 проценти од препорачаната дневна доза.
10. Папаја
Конечно, егзотична храна, која е исто така одлична за варење, кожа, одбранбен систем, а содржи и антиоксиданти. Може да се консумира свеж, но и замрзнат и да се користи за подготовка на сокови и шејкови. Едно овошје носи 20 проценти витамин Е, во однос на вкупната дневна препорака.
Здравје и убавина
Што сѐ знаеме за Јаболковиот оцет?

Јаболковиот оцет е популарен меѓу луѓето кои се стремат кон здрав животен стил, но привлекува внимание и кај научниците поради неговите потенцијални здравствени придобивки. Во последно време, многумина почнаа да го пијат оцетот на празен стомак пред појадок, што всушност не е најздравата практика.
Истражувањата од последниве години покажуваат дека јаболковиот оцет е најделотворен кога се консумира пред оброк, но во попладневните часови. Раствор од оцет и вода може да помогне за стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, поддржува слабеење и ја подобрува апсорпцијата на железо.
Се препорачува дневна количина од 20 мл јаболков оцет разреден со вода, но важно е ова да се пие непосредно пред јадење. На тој начин може да се постигнат следниве ефекти:
- Стабилизација на шеќерот во крвта – Истражување од 2013 година покажа дека оцетната киселина го успорува разградувањето на јаглехидратите, што е корисно за луѓето со дијабетес тип 2. Друго истражување од 2011 година покажало дека помага и кај дијабетес тип 1.
- Поддршка во намалување на тежината – Јаболковиот оцет го зголемува чувството на ситост, а најдобри резултати се постигнуваат кога се користи оцет со повисока концентрација на оцетна киселина.
- Подобрување на апсорпцијата на железо – Студија од 2002 година утврдила дека оцетот ја подобрува способноста на телото да апсорбира железо преку цревата.
Најдобро е оцетот да се консумира пред ручек или рана вечера. Пиењето на празен стомак, особено наутро, не се препорачува, бидејќи може да предизвика несакани појави како горушица, болки во желудникот или лошо варење. Ова посебно важи за луѓе со проблеми со дигестивниот систем.
Здравје и убавина
Само со „20 минути возење“ велосипед секој ден, се подобрува целокупното здравје кај човекот

За некои, велосипедот е средство за рекреација, за некого превозно средство и не е редок случај тоа да е и двете работи. Многу е пишувано за придобивките од велосипедизмот, но вреди да се повторат за оваа активност, што меѓу другото, го радува вашиот паричник.
Тоа е активност што е најлесно да се вклопи во секојдневниот живот, затоа што велосипедот, покрај средство за рекреација, е и превозно средство што лесно ќе ве одведе од точката А до точката Б, истовремено избегнувајќи стоење во колони.
Покрај тоа, вашиот имунолошки систем, како и срцето, мозокот и мускулите ќе ви бидат благодарни за овој вид активност, бидејќи возењето велосипед има позитивно влијание на секоја од нив. На крајот на денот, вашето тело ќе ви биде благодарно, бидејќи благодарение на возењето велосипед, полесно ќе заспиете.
Калории
Возењето велосипед со околу 20 километри на час согорува 563 калории за 60 минути.
Во исто време, недоволната физичка активност го зголемува ризикот од смрт, поради што Светската здравствена организација препорачува возрасните на возраст од 18 до 64 години да имаат најмалку 150 минути умерена физичка активност неделно за да останат здрави.
И при постигнување на оваа цел, идеален партнер може да биде вашиот велосипед. Потребни се околу 20 минути возење на ден за да ја постигнете целта.
Вклопете го велосипедот во секојдневниот живот
Покрај тоа што помага да се држат голем број здравствени проблеми далеку од вас, возењето велосипед е забавна активност што можете лесно да ја вметнете во вашата дневна рутина. Нека велосипедот стане ваше превозно средство за да одите до продавница или да работите.
Возењето велосипед, со текот на времето, ќе има позитивен ефект врз вашата координација и ќе ја подобри циркулацијата, така што резултатот ќе биде побрзо закрепнување на вашето тело.
Покрај тоа, со текот на времето, ќе има зајакнување на мускулите на долниот дел од телото и подобра подвижност на одредени зглобови. Ова значи дека ова може да биде одлична вежба за луѓе кои имаат проблеми со зглобовите и артритис.
Вие нема да се откажете толку брзо
Иако е можно вие самите некогаш да започнете физичка активност и да се откажете многу брзо, возењето велосипед не е една од таквите активности.
Луѓето кои вклучуваат велосипедизам во нивниот секојдневен живот, честопати се посветени на повеќе активности отколку оние кои почнуваат да вежбаат во теретана. За разлика од другите форми на вежбање, повеќето луѓе кои возат велосипед остануваат верни на тоа цел живот.
Возењето велосипед не ги оптеретува колената како што се прави после некое време премногу трчање или пешачење, а од друга страна не бара многу опрема како што е случај со други активности.
Затоа, следниот пат кога ќе заглавите во преполн град, додека седите зад воланот, добро размислете како еден велосипед може да ви го олесни денот и да го подобри вашето здравје.
Здравје и убавина
Вниманието во храната во борбата против заморот е многу битна за човековиот организам

Кога ќе забележите дека повеќе денови по ред сте поуморни од вообичаено, физички или ментално, треба веднаш да реагирате и да се потрудите порано да заспиете и во текот на ноќта да спиете барем седум часа, редовно да вежбате и да практикувате техники за опуштање кои најмногу ви одговараат.
Многу е важно секако и како се храните – доколку не внесувате доволно неопходно хранливи материи, логично е дека ќе бидете уморни.
Обрнете внимане на големината на оброците – обилните оброци богати со масти го заморуваат организмот. Енергијата се пренасочува кон варењето и правењето залихи.
Од друга страна, недоволното внесување храна исто така го заморува организмот и за кратко време доведува до исцрпување на резервните витамини и минерали во телото.
Исто така е важно да не се прескокнуваат оброците (особено појадокот) и секојдневно да се зема оброкот во исто време.
Извор: денар.мк
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (12 јуни)
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за петок (13 јуни)
-
Македонија1 ден
Бигорскиот Манастир преку соопштение упати срдечни честитки на новоизбраниот Митрополит и молитвени благопожелби за богоблагословено архипастирско служење
-
Скопје1 ден
Пожар на депонија е причината поради што нема електрична енергија во Општина Аеродром
-
Спорт2 дена
(ВИДЕО) Аргентинецот Мастантуоно ги заврши медицинските тестови во Мадрид, наскоро се очекува официјално претставување во кралскиот клуб
-
Македонија9 часа
Возел мотор со 2,02 промили алкохол во крвта и удрил деветгодишно дете
-
Македонија1 ден
МВР: Бројот 192 поради технички причини моментално не е во функција
-
Здравје и убавина2 дена
Што сѐ знаеме за Јаболковиот оцет?