(Рецепт) НАПРАВЕТЕ КОЛАЧ ОД СОНИШТА: Секој го бара токму овој рецепт


Најкремастиот десерт што се јаде за 15 минути
Потребно е:
10 белки
250 г шеќер
300 г ореви или печени лешници
3 лажици брашно
1 прашок за печиво

Фил:
10 жолчки
220 г шеќер
3 пудинзи од ванила
1 лажица нишесте
1 ванилин шеќер
1 литар млеко
270 г маргарин
100 г чоколадо за готвење
Плус:
200 г чоколадо за глазура
Подготовка:
Изматете ги белките во цврст шлаг, додадете шеќер и матете додека не добиете фина, густа, мазна смеса. Додадете го брашното измешано со прашокот за печиво, а на крајот нежно вмешајте ги мелените ореви или лешници.
Истурете ја смесата во плех (20×30) обложен со хартија за печење, печете на 150°C околу 40 минути или по потреба. Исечете го изладениот бисквит на два дела.


Од еден литар млеко, одвојте доволно за да ги изматите шеќерот, пудингот, жолчките и нишестето за да добиете мазна смеса. Ставете го остатокот од млекото да зоврие, кога ќе зоврие, додадете ја смесата за пудинг, варете неколку минути, со постојано мешање, додека не се згусне.

Оставете го филот да се олади покриен со проѕирна фолија. Додадете го изладениот маргарин. Поделете го филот на два дела, вмешајте го растопеното чоколадо во еден дел.
Ставете го бисквитот во плехот, лесно наросен со чоколадо. Потоа нанесете го жолтиот фил, па премачкајте со темниот фил, па покријте го со друг дел од бисквитот.


Ставете ја глазурата врз бисквитот, како што обично правите.

Фото: Принтскрин/Youtube


©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Се празнуваат преподобните маченички Архелаја, Текла и Сузана

Како монахињи, чисти и девствени, се подвизуваа во еден незабележлив манастир во околината на Рим. …