Добар апетит: 7 ОДВРАТНИ факти за храната што едноставно мора да ги знаете!

Дури и ако навистина сакате да јадете, информациите што ги подготвивме за вас можат сериозно да ви го уништат апетитот. Затоа, пред да продолжите да читате, размислете внимателно дали сте подготвени да ја дознаете вистината или сакате да продолжите да останете во незнаење.

 

Добар апетит: 7 ОДВРАТНИ факти за храната што едноставно мора да ги знаете!

Путер од кикирики

Путерот од кикирики, кој многумина од нас го сакаат, може да содржи влакна од мали глодари и честички од инсектски хитин. Оваа информација беше сосема официјално објавена од страна на Администрацијата за храна и лекови (FDA). Санитарните стандарди дозволуваат содржина на неколку мали влакна и 30-40 фрагменти од членконоги на 100 грама путер од кикирики. Ова се смета за безбедно за здравјето на луѓето.

 

Путер од кикирики

Вкус на ванила

Денес не е тајна дека аромата на ванила долго време не се прави од вистинска ванила. Но, во исто време, мислиме дека се синтетизира вештачки. Но, всушност, многу често овој производ е многу природен, бидејќи за неговото производство многу компании ја користат таканаречената „кастореум“ – тајната на посебна жлезда на дабарите, која се наоѓа во близина на анусот на животното.

 

Вкус на ванила

Желе бомбони

Кога им кажуваме на децата дека светлите и слатки желе бомбони се „целосно хемија“, лажеме. Главната состојка во овој деликатес е желатинот, кој е направен на база на колаген. Најевтиниот начин да се добие колаген е од отпад од преработка на месо – кожи, коски и свинска кожа, што го прават многу компании.

 

Желе бомбони

Конзервирани печурки

Секој знае дека свежите печурки можат да предизвикаат црви. Сега прифатете дека ларви може да се најдат и во конзервираните печурки, што не сме навикнати да го земаме предвид. ФДА дозволува присуство на „20 или повеќе ларви од која било големина на 100 грама печурки“.

 

Конзервирани печурки

Бомбони и јаткасти плодови во глазура

Многу компании низ целиот свет го користат таканаречениот „шелак“ за да направат тврда глазура. Оваа супстанца е смола обработена со помош на специјална технологија, која ја лачи женката на бубачката Kerria lacca од Југоисточна Азија. Смолата, добиена од фарми за инсекти, се раствора во етанол, а потоа се извезува во различни земји низ целиот свет. Можеби не знаете дека глазурата е направена од бубачки, бидејќи производителот честопати скромно ја означува како „глазура за кондиторски производи“ или едноставно E904.

 

Бомбони и јаткасти плодови во глазура

Боја за слатки

Светло црвената боја што се користи во кондиторската индустрија се добива со мелење во прав на сварени инсекти наречени кохинеални брашнести бубачки. Бојата од професионалци едноставно се нарекува „кармин“, „кохинеал“ или „природно црвена 4“.

 

Боја за слатки

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *